Kunstnerportrettet: Leonora Carrington

Kunstnerportrettet: Leonora Carrington

Kunstnerportrettet: Leonora Carrington
Førstkommende søndag blir det andre utgave av Kunstnerportrettet på Kunstnernes Hus Kino. I samarbeid med litteraturkritiker og essayist Susanne Christensen presenterers tre filmer om og med Leonora Carrington. I den anledning vises Anne Kjersti Bjørns Ung, vakker og begavet fra 2001 – som i tillegg til å presentere kunstnere som Leonora Carrington, André Breton, Leonor Fini, Marcel Duchamp, Man Ray og Max Ernst – møter vi vår egne Vilde von Krogh, som har mye til felles med både Carrington og surrealismen.

Von Krogh vil i denne anledning sette opp sitt verk Fountain I; I am II – som også opprinnelig var en del av premieren på Ung, vakker og begavet i 2001.

Program og info finner du på nettsidene til Kunsternes Hus.

Om Ung, vakker og begavet av Anne Kjersti Bjørn (2001)
Kan lidenskapelig kjærlighet gi gudommelig inspirasjon? Om kvinner, menn, sex og kunst i en uvanlig animert dokumentar.

Breton, Carrington, Fini, Duchamps, Man Rey, Oppenheim, Max Ernst… har du hørt om dem? Mennene både forgudet og deformerte kvinner i sin surrealistiske kunst. Kvinnene gjorde dyp dykk i sin egen underbevissthet…

Dette og mer får du i filmen Ung, vakker og begavet…
Med Vilde von Krogh, en ung norsk kunstner, går vi inn i dette surrealistiske universet. Vi treffer Leonora Carrington, 80 år og kunstner, eneste gjenlevende fra surrealist miljøet i Paris på 30-tallet. Hun var kjæreste med Max Ernst, venninne av Dali og Picasso. Heftig dame med meninger. En uvanlig fortelling med arkivfilm, animasjon, dramatisering og intervjuer.

Ung vakker og begavet har mottatt Publikumsprisen på Nordisk Panorama, 2000. Hederlig omtale fra de internasjonale Filmklubbforbund i Krakow, juni 2001. Hederlig omtale fra Dolbyjuryen, Den Norske Kortfilmfestivalen, juni 2001.

Anne Kjersti Bjørn har laget flere animasjoner og dokumentarfilmer, deriblant Erklært samefri som har blitt vist på mange festivaler. Dette er første gang hun kombinerer disse to disiplinene til et enkeltstående uttrykk. I 1999 fikk hun Bergen bys Kunstnerstipend. (fra filmweb.no)